Column: Help! Vogelvrij verklaard op de rijbaan…

‘Dju zeg….kan dat nog dichter langs me heen?’ Een wit gedaante op vier wielen, voorzien van een motor en een uitlaatpijp, scheert zojuist rakelings langs me heen. De weg in het buitengebied van de Kempen is tweebaans breed en behalve mijzelf en die droeftoeter van zojuist, is er in de verste verte geen mede-weggebruiker te bespeuren.

Het is niet de eerste keer dat mij zoiets overkomt. De laatste jaren lijkt het er steeds meer op dat menig gemotoriseerde medeweggebruiker de grenzen opzoekt. Rakelings komen langsrijden, inhalen op plekken waar dit niet kan en vervolgens het rempedaal tot de bodem intrappen. Als toetje een boze blik of een middelvinger die vanuit het raam wordt toegeworpen. Noem het de verharding van de maatschappij, maar noem het bovenal levensgevaarlijk. En dan maak ik de laatste jaren steevast als eenling mijn kilometers. Vandaag het bericht dat in West-Brabant wederom een automobilist bewust is ingereden op een groep wielrenners, met alle gevolgen van dien. Niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Sorry
Ik had het er laatst nog over met een bevriend pedaalridder. Het lijkt wel of de wielrenner, beter gezegd de recreatieve toerfietser, vandaag de dag vogelvrij is verklaard. Met gekromde tenen volg ik al een aantal jaar de negatieve tendens die gaande is in de diverse media. Alles wat zich voortbeweegt op twee wielen, gehuld in een iets te strak pakkie en al dan niet door eigen schuld iets te hard tegen het wegdek klapt, krijgt meteen een podium op de digitale kanalen. Een podium waarbij het iedereen vrij staat om ongegeneerd hun mening te ventileren. Een mening die in negenennegentig procent van de gevallen volledig bestaat uit aannames. Je moet de reacties eens lezen. Als ik niet zo nuchter was, zou ik nooit van mijn leven nog op een racefiets stappen en aan het verkeer deelnemen. Vanwaar al die agressie? Waar is het respect gebleven voor elkaar als medeweggebruiker? Dat respect is grotendeels weg. Echt. Gewoonweg weg. Gone! Reden ook dat ik bijvoorbeeld in Zuid Limburg het liefst niet eens meer in groepsvorm wil fietsen. Ik kan mij ergens wel de frustratie van die inwoners voorstellen. Ieder weekend weer. Zeker als ik zie hoe sommige mede-pedaalridders zich nog steeds in het verkeer gedragen. Maar geeft dit het recht om mensen ‘bewust’ van de weg te rijden? Tuurlijk niet. Het zal altijd een kwestie van geven en nemen zijn. En als dan de één of de ander een situatie onbewust verkeerd inschat, dan is er nog altijd dat ene woordje. En dat woordje heeft alleen waarde als diegene het ook meent.

Dolgedraaid
Hier in Veldhoven had je in ‘mijn tijd’ een groep fietsende heren die, laten we het netjes verwoorden, een niet al te beste naam hadden wat betreft hun verkeersdeelname. Maar goed, je bent een coureurke, er is een groep die op stevige snelheid de kilometers draait, dus…..waarom niet. Aansluiten! Dat heeft toen welgeteld acht kilometer geduurd voordat ik afdraaide en zelf mijn weg vervolgde. Verplichte fietspaden werden gemeden en door het beetje wind dat er stond, ontvouwde zich een prachtige waaier. Een waaier van tweebaans breed waarbij eenieder zelf maar de doppen moest openhouden om tegemoetkomend verkeer te ontdekken. Aankomend verkeer van rechts met voorrang werd volledig genegeerd en ook een rood stoplicht had niet het gewenste effect op deze ‘dolgedraaide’ groep toerfietsers. Want er moest en zou natuurlijk wel een dik gemiddelde op dat tellerke staan als je weer bij moeder de vrouw achterom komt gefietst. Vergeet dat tellerke, vergeet dat gemiddelde! Vergeet vooral niet dat er mensen zijn die je graag weer heelhuids zien thuiskomen na een lekkere fietstocht.

Let wel, het is hiermee dus absoluut niet gezegd dat (groepen) renners het aan zichzelf te danken hebben als een doldwaze idioot hen van de weg rijdt. Hiermee is dus ook absoluut niet gezegd dat de aangereden groep fietsers in West Brabant eenzelfde fietsgedrag vertoonde. En ook al die andere fietsgroepen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Verre van dat zelfs. Ik wil alleen zeggen…..hoe je het ook went of keert….als deelnemer op een racefiets ben je in deze tijd klaarblijkelijk vogelvrij. Dan maar niet meer fietsen? Echt ff wel. Blijf bewust van je eigen verkeersdeelname en probeer agressie c.q. irritatie bij de gemotoriseerde mede-weggebruiker te voorkomen. Je gaat het echt niet winnen met jouw carbon tegen dat staal met de nodige pk’s.

En behoor jij dan toch tot hetzelfde genre fietsende heren als toen in ‘Veldhoven’? Kappen met die onzin….je verkloot het voor de rest die zich wel als goed medeweggebruiker wil gedragen!

 

Related posts