Jasper de Laat is kanshebber voor zondag

‘Weer terug aan de start waar het eigenlijk is begonnen!’

Hij verbaasde vriend en vijand vorig jaar in de 68e Simac Omloop der Kempen. In de clubkleuren van Tempo Hoppenbrouwers liet hij de uiteindelijke winnaar Oscar Riesebeek in de laatste kilometers naar adem happen. Een clubrenner die zijn tweede klassieker onbevangen van start ging en viereneenhalf uur later op het podium stond in de Dorpstraat. Jasper de Laat uit Moergestel. Vorig jaar zijn eerste klassiekers ooit….dit jaar al goed voor onder meer een derde plek in het eindklassement van een internationale etappekoers in Portugal.

Terugkijkend naar vorig jaar, specifiek naar de Omloop der Kempen, verschijnt er een glimlach op het gezicht van De Laat. ‘Zeg nu zelf, niemand had toch ooit verwacht dat ik daar tot in de laatste meters mee zou doen om de winst. Alhoewel, ploegleider Hans had het van tevoren wel gezegd’, lacht hij. ‘Als ik zijn plan zou uitvoeren zou ik volgens zijn zeggen op het podium staan in Veldhoven. Wat ik dacht toen hij dat zei….’je bent gek man’.’ Zo gek bleken de woorden van Hans Baudoin dus niet te zijn. Jasper moest zich rustig houden tot de finale. Dat deed de renner uit het Kempendorp Moergestel. Tot hij in de finale Oscar Riesebeek zag wegrijden. ‘Ik sprong naar hem toe, kwam erbij en moest het eigenlijk vanaf dat moment al alleen doen. Hij wilde gewoonweg niet meer overnemen.’ De Laat besloot het resterende bochtenwerk met de nodige risico’s af te werken zodat de achtervolgers daar in ieder geval geen seconden konden terugpakken. ‘Tsja…en dan zie je dat je voorop blijft. Met het gemak waarmee Oscar (Riesebeek, red.) in de laatste rechte lijn over mij heen komt, had hij klaarblijkelijk toch nog wat reserves. Had ik het anders moeten aanpakken toen we met zijn tweeën voorop waren?…..Dat is achteraf praten heh.’

Millimetersprint
Jasper de Laat reed de laatste jaren met name in de rondjes rondom de kerk. De coureur kreeg twee jaar geleden aansluiting met de regionale wielertop en wist en passant de winst te pakken in de Ronde van Riethoven door Marco Brus in een millimetersprint te verslaan. Vorig jaar bleek hij de grootste uitdager te worden van de heren coureurs van het Baby-Dump Cyclingteam in de strijd in het gelijknamige Kempenklassement. Zijn puike prestaties in de Omloop der Kempen en de wedstrijden in de Topcompetitie daarna, gooiden echter ‘roet’ in het eten. Inderdaad tussen haakjes, want de sterke jongeman liet zijn benen spreken in meer aansprekende wedstrijden in het buitenland. ‘Na mijn uitslagen in de Ronde van Limburg en de tijdrit rondom de Camerig (5e) in Zuid-Limburg werd ik door Frank Pennings uitgenodigd om met de nationale selectie onder meer de Tour de l’Avenir te rijden. Machtig mooi!’ Ook in die wedstrijden liet De Laat zich niet onbetuigd. Het leverde hem een plek op bij de continentale wielerploeg van Metec.

Neusje voor de ontsnapping
En daar zullen ze maar wat blij zijn met hun nieuwe aanwinst. De Laat is het seizoen 2017 uitstekend begonnen en blijkt een prima neusje te hebben voor de juiste ontsnapping. In Portugal won hij jongstleden februari de jongerentrui in de Volta ao Alentejo (UCI 2.1) en in de Tour van Normandië zat hij drie dagen in de juiste ontsnapping met als beste daguitslag een derde plek. In eigen land liet Jasper zich vervolgens ook sterk zien. In de Volta Limburg Classic werd hij knap vijftiende en een week later wist hij als zevende te eindigen in de Omloop van Braakman. Met het oog op de Omloop, tempert Jasper een beetje de verwachtingen. ‘Een deel van de ploeg rijdt een meerdaagse in het buitenland en met de jongens die in Nederland rijden, hebben we dat weekend een dubbel programma. Zaterdag rijden we de New Energy Tour in de regio Rotterdam en zondag de 69e Simac Omloop der Kempen. Een zwaar weekeinde dus!’ En dan stiekem toch een ‘hoopvolle’ noot in het gesprek. ‘Ik moet je eerlijk zeggen dat ik al wel heb gekeken naar het parcours van de Omloop. De veranderingen in de route zijn best positief. Zo weet ik dat de Toekomstweg in de wedstrijd zit en die weg ken ik door en door…’

Doelen bijstellen
‘Ik ben een renner die altijd wil koersen. Daar waar ik rijd, wil ik ook goed zijn! Of ik vorig jaar had gedacht dat ik dit nu allemaal al kon? Heel simpel, een dikke nee. Maar nu ik weet dat ik mee kan in die koersen, stel ik natuurlijk ook mijn doelen bij. Welke deze zijn? Ik wil dit seizoen proberen een klassieker te winnen en mijzelf in de kijker te rijden bij een ploeg waar ik weer een stapje hogerop kan. Er zijn genoeg jongens die het afgelopen jaar zijn doorgestroomd en nu als prof rondfietsen. Eerlijk gezegd denk ik voor een aantal toch echt niet onder te hoeven doen.’ En als het Jasper dan uiteindelijk lukt om die ene stap te maken, heeft hij natuurlijk ook zijn droomwedstrijden waarin hij hoopt nog ooit aan het vertrek te verschijnen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen dan verwachten geen wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. ‘Mijn droom is dan om wedstrijden als de Ronde van Lombardije of de Classica San Sebastian te rijden. Dat zijn wedstrijden die met regelmaat omhoog gaan en dat ligt mij eerlijk gezegd wel. Voor wedstrijden als een Parijs-Roubaix ben ik te licht gebouwd’, glimlacht hij.

Related posts